top of page

Маммопластика і для чого вона потрібна

Маммопла́стика (лат. mammoplastica) — пластична операція на молочних залозах, яка полягає у зміні їх форми і (або) розміру (збільшення або зменшення).


Є кілька видів маммопластики:

- аугментаційна (збільшення грудей)

- редукційна (зменшення грудей)

- мастопексія (підтяжка грудей без допомоги імплантів)

- корекція сосково-ареолярного комплексу (відновлення сосково-ареолярного комплексу після виконання операцій на молочних залозах)

- реконструкційна (відновлення грудей після мастекомії, заміна раніше встановлених імплантів, відтворення молочної залози або обох молочних залоз, соска або сосків, виправлення асиметрії.

- ендопротезування молочних залоз.


Коли варто провести маммопластику:

- при асиметрії грудей

- при необхідності реконструкції

- при потребі зменшення грудей

- при потребі збільшення грудей

- при пренесеній операції з приводу раку молочної залози,коли видаляється частина молочної залози чи вся молочна залоза

- при обвислих грудях.


Розвиток молочних залоз повинен бути однозначно завершеним до моменту збільшення грудей.


Імплантати можуть мати круглу, анатомічну форму. Який імплант обрати, зазвичай, рекомендує пластичний хірург, спираючись на такі фізіологічні особливості, як м'язовий та жировий потенціал природних грудей пацієнтки. Хоча вважають, що анатомічна (краплеподібна форма) є оптимальною для всіх жінок, часто зустрічаються випадки, коли пласка грудна клітка має розвинені м'язи, і саме круглі імпланти зроблять її ефектною та пишною.


Основна умова успішної реабілітації після такої мамопластики – носіння компресійної білизни (бюстгальтера), який допоможе зафіксувати груди в новому положенні і зберегти правильну, необхідну форму. Така білизна носиться цілодобово протягом 3-4 тижнів, тому доцільно запастись мінімум двома комплектами, щоб можна було його зняти й попрати.


Післяопераційний період передбачає відмови від будь-яких фізичних навантажень до того часу, поки не дозволить лікар. Як правило, через 3-4 тижні.


Результат ви зможете оцінити після того, як зійдуть набряки і можна бути зняти компресійну білизну. Остаточний результат збільшуючої мамопластики, як правило, спостерігається через 2 місяці, але на заживання рубців потрібно більше часу – до півроку.


Оскільки маммопластика - це хірургічна операція, вона має ряд протипоказів:

- злоякісні новоутворення в молочних залозах

- вагітність і період лактації

- хронічні захворювання внутрішніх органів

- гострі і хронічні інфекції

- порушення згортання крові

- серцева недостатність

- серйозні хребетні захворювання

- цукровий діабет

- порушення роботи щитовидної залози.


bottom of page